Welke diameter matten heb je nodig?

bouwstaalmatten

De dikte van bouwstaalmatten kies je niet zomaar, dit is afhankelijk van een aantal factoren. De belasting speelt een belangrijke rol maar dit is niet het enige, de afwerking en de grootte van de overspanning speelt ook een rol. Door de goede dikte te gebruiken van de wapening, kun je een solide wapening gemaakt worden, die aan alle eisen voldoet. Zonder de matten te gebruiken kun je geen vloer maken, door deze vakkundig neer te leggen ben je in staat om daarna het beton te storten. De matten nemen de trekkrachten in de vloer op, waardoor de kans op scheuren veel minder is.

bouwstaalmatten

Onbehandelde matten

Heb je bepaalde wensen wat betreft de afwerking van de vloer, kun je kiezen tussen de geroeste soort bouwstaalmatten of de gegalvaniseerde uitvoering. Het verschil is direct zichtbaar, de geroeste vorm heeft een bruine kleur. Raak je de matten aan dan krijg je van de geroeste vorm bruine handen, de gegalvaniseerde mat geeft niet af. In de regel wordt een standaard werkvloer uitgerust met matten van een diameter rond 6 a 8 mm. Dit is voldoende om trekkrachten op te nemen en een solide werkvloer te creëren. Word je dekvloer tussen de 3 en 5 cm, dan is in de meeste gevallen een maaswijdte van 5 cm voldoende om de druk te verdelen.

Zwaardere belastingen

In sommige gevallen heb je bouwstaalmatten nodig die meer belasting kunnen dragen, een vloer van een garage of in een machinefabriek bijvoorbeeld. Het is verstandig om dit door de professional te laten uitrekenen zoals een constructeur. De constructeur kan exact uitrekenen welke diameter, en de maaswijdte van de matten om een veilige vloer te creëren. Ook dien je er rekening mee te houden dat de matten elkaar ongeveer 30 cm moeten overlappen om voldoende trekkrachten te kunnen opnemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *