Wat je moet weten over gastouder worden

  • door

Veel werkende en studerende ouders zoeken de beste opvang voor hun kinderen. Denk aan veel persoonlijke aandacht en de juiste zorg wanneer de ouders afwezig zijn. Als gastouder draag jij verantwoordelijkheid voor de opvang van deze kinderen en hier komt veel bij kijken. Hieronder lees je wat je moet weten over gastouder worden.

Opleiding

Je hebt de benodigde certificaten en diploma’s nodig als je als gastouder aan de slag wilt gaan. Allereerst hoort hier een geschikte opleiding bij. Je kunt in artikel 10 van de wet zien welke opleidingen geschikt zijn hiervoor. Ook is het van belang dat je precies weet hoe je moet handelen wanneer er iets gebeurt met het kind. Wat doe je wanneer het kind valt of zichzelf brandt? Om voorbereid te zijn op deze ongelukken is een kinder-EHBO certificaat ingevoerd. Daarnaast moet een gastouder in het bezit zijn van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) en ingeschreven staan bij een gastouderbureau.

Aan huis of gastouderopvang

Wil je gastouder worden aan huis of wil je je aanmelden bij een gastouderopvang? Hier moet je goed over nadenken. Beide vormen van gastouderschap hebben voor- en nadelen. Lees je hier goed over in voordat je een keuze maakt. Je kunt als zzp’er aan de slag, maar je kunt ook in loondienst werken. Ook is het belangrijk dat je weet dat de gastouderopvang aan de juiste eisen voldoet. Een aantal voorbeleden zijn dat kinderen tot 1,5 jaar moeten kunnen slapen in een aparte ruimte en de woning volledig rookvrij moet zijn.

Wat verdient een gastouder?

Wat een gastouder verdient verschilt per opvang, per persoon en per afspraak. Het gaat om het aantal opvanguren wat bepaalt hoeveel je als gastouder zal verdienen. Bij een gastouderopvang ontvang je 8% vakantietoeslag bovenop het uurloon en is het minimumloon vaak hoger dan bij een thuisopvang.