Wat is leanmanagement?

Lean management is over het algemeen afgeleid van het Toyota Productiesysteem zoals ontwikkeld door Taiichi Ohno, Shigeo Shingo en anderen gedurende een periode van veertig jaar. Het begon met pogingen om de tijd voor het wisselen van de matrijs op de stempelpers te verminderen, wat vervolgens een vermindering van de in-procesvoorraad mogelijk maakte en dit werd just-in-time voorraadbeheer. Dit resulteerde in de behoefte aan minder magazijnruimte, minder vorkheftrucks, onnodige ruimte, etc. Zodra de werkstroom onderbrekingsvrij kan zijn, vrij van zittende, staande en herhaalbare materialen, wordt afval geëlimineerd. Lean is het elimineren van verspilling. Maar wat nog belangrijker is, lean is het continu verbeteren van alle werkprocessen.

De essentie van Lean is continue verbetering

Dit model van verbetering van het werkproces door degenen die het werk doen, door degenen die ter plaatse zijn, is de essentie van leanmanagement. Het model van Shingo dat het werkteam vraagt ​​om na te denken, te experimenteren en te leren van de gegevens, is het model van gestroomlijnd management. Het management is nederig en niet arrogant. Het is het management dat observeert, aanmoedigt, uitdaagt en leert. Het is het management dat de feiten verzamelt, experimenten aanmoedigt en best practices verspreidt. Het is het management dat in praktijk brengt wat ze aan anderen prediken. Dit model werd snel gekopieerd door Honda en andere Japanse bedrijven en is nu de standaard geworden voor productie van wereldklasse.

De standaard geworden

En het is de standaard geworden voor beheer in alle soorten werkomgevingen. Lean is een bewegend doel, omdat lean in wezen een proces van leren en verbeteren is. Het kan niet worden gedefinieerd als iets dat stilstaat of vast staat. Het is niet simpelweg het nabootsen van wat er bij Toyota of waar dan ook is gebeurd. En, belangrijker nog, het is geen kaizen-evenement, een project of iets gedaan door een consultant. Het kan het beste worden vastgelegd als een filosofie in plaats van als een bepaalde methode of techniek. Als je de filosofie niet hebt, snap je het niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *