Wat doet een bedrijfsarts precies?

Wanneer er sprake is van ziekteverzuim, dan komt de bedrijfsarts in actie. De bedrijfsarts heeft als doel om een beter beeld te scheppen van de beperkingen van de werknemer die zijn ontstaan door ziekte. In dit artikel beschrijven we de verscheidene taken waarmee de bedrijfsarts zich bezighoudt.

Wanneer komt de bedrijfsarts in actie?

Een bedrijfsarts inschakelen is van toepassing wanneer een werknemer ziek is en voor een bepaalde periode arbeidsongeschikt is. De primaire taak van de bedrijfsarts is om de ziekmelding te beoordelen en zich te richten op het functioneren van de werknemer, in plaats van de klachten. Dit betekent dat de bedrijfsarts zal gaan kijken naar wat de werknemer nog wel kan doen.

Op het moment dat je arbeidsongeschikt bent vanwege ziekte, dan mag een bedrijfsarts lichamelijk onderzoek doen en beoordelen of er sprake is van objectieve beperkingen die het functioneren op de werkvloer belemmeren. De bedrijfsarts is betrokken bij het opstellen van de probleemanalyse, periodieke evaluaties, het geven van advies en het verslag leggen van medische informatie.

Bij ziekte wordt er gesproken over de stappen die ondernomen moeten worden voor re-integratie in het werkveld. Hierbij kunnen er adviezen over eventuele aanpassingen, werkvoorzieningen en interventies worden gegeven. Tijdens deze processen is de bedrijfsarts gebonden aan een medisch beroepsgeheim en regelgeving omtrent privacy. De werkgever mag wel informatie verwachten over de beperkingen en mogelijkheden van de werknemer en de manier waarop hij of zij arbeidsongeschikt is. Tevens geeft de bedrijfsarts informatie vrij over de verwachte duur van het verzuim.

Preventie

De bedrijfsarts komt niet alleen in actie bij een ziekmelding, maar stelt zich ook proactief op om bij te dragen aan gezonde en veilige arbeidsomstandigheden. Deze werkzaamheden bestaan uit het geven van advies en het voorstellen van maatregelen om verzuim en gevaarlijke werksituaties te voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *