Hoe werkt een spectrofotometer en wat is het eigenlijk?

  • door

Een beginnend analist of wetenschapper krijgt als eerste te maken met spectrometrie. Om alle opdrachten te kunnen uitvoeren in het eerste jaar is een spectrometer kopen niet onverstandig, maar hoe werkt een spectrometer eigenlijk?

In eenvoudige woorden uitgelegd is het een apparaat om in een specifiek gebied van het elektromagnetisch spectrum bepaalde eigenschappen van licht te meten. De onafhankelijke variabele van het licht is de golflengte. Voor verschillende bereiken zijn er spectrofotometers op de markt, van gammastralen tot röntgenstralen en van UV straling tot infrarood straling. Hier hebben we het over de UV-VIS spectrofotometers.

Werking van de spectrofotometer

Spectrofotometer kopen

In het spectrum wordt de absorptie van UV licht of zichtbaar licht gemeten, dan hebben we het over stoffen die over het algemeen dubbele bindingen hebben. Nader te bepalen door een monster te onderzoeken, iedere straling heeft een andere golflengte in het spectrum. Radiogolven hebben bijvoorbeeld straling van wel duizenden meter, tot gammastraling wat slechts de grootte heeft van een atoomkern.

Bij het vak spectrometrie wordt een stof of met UV licht of met zichtbaar licht bestraald. De moleculen van deze stof kunnen de straling absorberen. Heeft deze voldoende straling opgenomen dan bevindt deze zich in de aangeslagen toestand. De molecuul kan alleen maar terug naar de oorspronkelijke vorm als deze de energie weer kwijt is. Deze komt vrij als warmte of als licht.

Hoeveelheid licht in een stof meten

Een spectrofotometer kopen kun je doen voor verschillende doeleinden, bijvoorbeeld voor het meten van licht bij een bepaalde stof. De meter meet exact hoeveel licht de stof kan absorberen. Deze bestaat uit een stralingsbron, een detector en een plaats waar het te onderzoeken monster geplaatst moet worden. Er wordt ofwel UV licht of zichtbaar licht uitgezonden naar een lens, deze stelt men zo af dat het licht zoveel mogelijk wordt gebundeld. Vervolgens komt de lichtstraal uit bij een prisma, deze splitst het licht netjes uit. Een luikje wat verschuifbaar is stelt men in om een bepaalde golflengte licht door te laten naar een volgend deel. In dit deel wordt het monster geplaatst, de lichtstraal wordt hier met een specifieke golflengte doorheen begeleidt. Een detector meet de hoeveelheid doorgelaten licht.

Aandachtspunten bij een spectrofotometer kopen

Het belangrijkste punt bij het kopen van een spectrofotometer is het soort meter wat je koopt. Is het apparaat wel geschikt voor wat je wilt meten, er zijn vele mogelijkheden en substraten waar je mee kunt meten. Er is waarschijnlijk niet één soort spectrofotometer die ieder substraat kan meten. Ga je bijvoorbeeld transparante substraten meten, heb je achtergrondverlichting nodig. Niet iedere spectrofotometer heeft deze eigenschap. Metaal is ook een lastig substraat wat niet veel meters ondersteunen, waarschijnlijk heb je dan een meter nodig die bol technologie ondersteund. Vanuit vele kijkpunten worden dan monsters gemeten.

Bedrukt textiel en vloerbedekking hebben speciale eisen om gemeten te worden, door de structuur heb je een speciale spectrofotometer nodig. Of een uitvoering die kan scannen, of een met een brede opening. In principe moeten over meerdere waarden gemiddelden gegeven worden, hierbij heb je een helder en goed beeld. Dit werkt het beste met een scanmodus waarbij je meerdere uitkomsten krijgt van een meting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *