Hoe richt je een eigen onderneming op?

  • door

Sommige mensen werken het liefst voor een baas. Zo wordt hen verteld wat ze moeten doen en kunnen ze na werktijd het werk ook loslaten. Anderen hebben juist meer de ambitie om voor zichzelf te beginnen en varen ook het liefst hun eigen koers. Dan is het ideaal als je een eigen onderneming kunt oprichten. Maar hoe doe je dit en waar moet je rekening mee houden? Wij vertellen het je graag!

Rechtsvorm

Allereerst is het belangrijk om een rechtsvorm te kiezen van je onderneming. In Nederland heb je een aantal rechtsvormen waar je uit kunt kiezen. De rechtsvorm kiezen doe je bij de Kamer van Koophandel, wanneer je je laat inschrijven in het handelsregister. De rechtsvorm die je kiest heeft invloed op de aansprakelijkheid en je belastingverplichtingen. De meest gekozen rechtsvorm is een eenmanszaak, maar je kunt ook kiezen voor vennootschap onder firma, besloten vennootschap, stichting, vereniging etc. Vergeet ook niet je merknaam registratie! Zo leg je je merknaam vast en voorkom je dat er merkinbreuk wordt gepleegd.

Ondernemingsplan

Bij het starten van een eigen onderneming is het verstandig om een ondernemingsplan te schrijven. Hierin beschrijf je alle belangrijke zaken en verantwoord je bepaalde keuzes die je maakt. Zo kun je al je plannen echt concreet maken, wat je ook zal helpen in de toekomst. Je brengt namelijk ook eventuele probleemsituaties in kaart.

Administratie

Het op orde hebben van je administratie is een puntje die we graag willen benadrukken. Zorg ervoor dat je de benodigde verzekeringen en vergunningen hebt geregeld én dat je bankzaken op orde zijn. Open dus een zakelijke rekening en zorg ervoor dat de je grootste risico’s hebt gedekt met verzekeringen. Dit is ook afhankelijk van de rechtsvorm van je organisatie en of je van plan bent om personeel in te huren.