Hoe kun je fraude voorkomen?

Gelukkig komt het niet vaak voor: fraude. Toch is het wel belangrijk dat je als organisatie maatregelen neemt om fraude zoveel mogelijk te voorkomen én om goed te handelen als er toch eenmaal fraude is gepleegd. Maar hoe doe je dit precies en waar moet je allemaal rekening mee houden? Wij vertellen je er graag meer over in dit artikel. Lees dus snel verder!

Stel regels op

Binnen veel organisaties wordt gebruik gemaakt van gedragsregels. Dit voorkomt ongewenst gedrag en dus ook fraude. Daarom is het verstandig om zelf ook maatregelen en regels op te stellen rondom het functioneren op de werkvloer. Geef hierin duidelijkheid en beschrijf dat fraude en misleiding niet is toegestaan. Hierbij kun je ook vermelden wat de gevolgen zijn. Zo zijn medewerkers op de hoogte van het organisatiebeleid en weten zij wat er van hun verwacht wordt. Deze regels kun je bijvoorbeeld in het contract vermelden of in een apart document die werknemers moeten ondertekenen.

Controle

Verder kun je controleren of de werknemers zich aan de regels houden door regelmatig functioneringsgesprekken te houden, maar ook door toezicht te hebben op de werkvloer en wie toegang heeft tot welke systemen. Zo kun je tegenwoordig traceren wie op welk moment heeft gebeld of heeft ingelogd in bepaalde software systemen. Verder kun je ook gebruik maken van cameratoezicht, mits dit de privacy van de werknemers niet in gevaar brengt.

Handhaving

Mocht je toch het vermoeden hebben dat er fraude is gepleegd, kun je gelijk in actie komen. Schakel bijvoorbeeld waarheidsvinding Strated Consulting in en laat onderzoeken waar de fraude vandaan komt en wie verantwoordelijk is. Er wordt dan gekeken naar waar er precies fraude is gepleegd en het wordt achterhaald wie er mee bezig had kunnen zijn. Vaak worden sommige medewerkers ook geïnterviewd. Uiteindelijk komt er zo boven water hoe de fraude heeft kunnen plaatsvinden en kan er actie worden ondernomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *