De taken van een facilitair manager op een rijtje

  • door
Gebouw onderhoud

Wie werkzaam is als facilitair manager verveelt zich in ieder geval niet. Er komen zoveel aspecten bij deze baan kijken waar men vaak helemaal niet bij stilstaat. Een facilitair manager is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor:

  • het inrichten van een gebouw
  • het ondersteunen van werknemers
  • het onderhouden van contacten met bijvoorbeeld leveranciers
  • strategisch meedenken over kostenbesparingen en verminderen van verzuim
Facilitaire diensten

Hoe dan?

Nu denk je wellicht: hoe doet een facilitair manager al deze dingen? Het is – zoals je eerder al kon lezen – een erg veelzijdige functie. Allereerst ben je als facilitair manager simpelweg verantwoordelijk voor het bedrijf en alles erin. Dus ook de medewerkers, maar ook de koffieapparaten die aangevuld moeten worden en de prettige temperatuur bewaken. Daarnaast zal een pandeigenaar altijd willen dat je meedenkt over de kostenbesparingen binnen een pand.

Kostenbesparingen zijn belangrijk

Daarbij kun je denken aan inrichting maar ook klimaatcontrole of energievoorzieningen. Het punt is dat jij als manager vaak veel beter kunt zien wat er speelt binnen een pand en binnen de verschillende organisaties dan de eigenaar zelf, die vaak helemaal niet geregeld aanwezig is. Jij bent dus een soort spin in het web en ondertussen het doorgeefluik tussen werknemers en eigenaren. 

onderhoud

Opleidingen

Er zijn cursussen en trainingen die je kunt volgen om facilitair manager te worden. Je kunt het echter ook in de praktijk leren. Dat wil niet zeggen dat één beter is dan de ander: dit hangt volkomen af van het soort persoon dat je bent.