De rente voor geld lenen: zo bepaal je of je goed zit

Rente geld lenen

Veel van ons moeten op een bepaald punt in ons leven geld lenen. Of het nu is om een andere schuld af te lossen, een huis te kopen of je auto te repareren: geld lenen kost altijd geld. Maar hoeveel geld, dat bepaal je zelf. De rente voor geld lenen is niet overal hetzelfde. Producten en diensten vergelijken is dan belangrijker dan ooit.

De hoogte van de rente over geleend geld wordt bepaald door een aantal zaken:

Rente geld lenen
  • de hoogte van het geleende bedrag
  • de looptijd van de lening
  • de aanbieder van de lening

Al deze factoren spelen mee in het bepalen van de rente. Maar wat is die rente nu precies?

Wat is rente bij geld lenen?

Wanneer je geld leent, moet je dit terug betalen. Vaak betaal je echter nog een beetje extra bovenop het geleende bedrag terug. Dat bedrag betaal je omdat je het geld hebt mogen lenen. Dit noemen we de rente. De rente kan variëren van enkele procenten tot wel 10 of 15 procent, of zelfs hoger. Het hangt allemaal af van de soort lening en de leningverstrekker.

Persoonlijke lening of doorlopend krediet

Rente geld lenen

De meest voorkomende producten zijn de persoonlijke lening of het doorlopend krediet. Een doorlopend krediet is bijvoorbeeld een roodstand op je rekening. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is roodstand ook een lening. Je betaalt er dus rente over. Vaak zit deze leningsvorm gekoppeld aan je betaalrekening. Een andere populaire leenvorm is de persoonlijke lening. Deze sluit je vaak af voor bedragen tussen de 5000 en 50.000 euro.